🇸🇪 jak slaví Vánoce naši přátelé ze Švédska...

 Drazí přátelé mrazivých severských dálek. Za námi je první advent a tak se v tento posvátný čas podíváme k našim švédským přátelům abychom zjistili jak slaví vánoční svátky oni.

 Vánoce ve Švédsku jsou plné tradic a úžasných zvyků, které odrážejí bohatou kulturu této země. Švédové se s vánoční výzdobou svých domovů nezdráhají a často zdobí své obydlí ještě více než my v Čechách. Na štědrý den ráno je velkou událostí zdobení vánočního stromu.

 Tradiční vánoční večeře ve Švédsku se liší od našich zvyklostí. Místo několika chodů preferují formu hostiny, kdy si každý bere to, na co má chuť. Na vánočním stole nechybí vepřové maso, šunka, klobásy a ryby, například sleď s bílou omáčkou. Velmi oblíbeným tradičním jídlem je "dopp i grytan," kdy se kusy tvrdého chleba máčí do bujónu z výpeku z pečené šunky. Jde o odkaz času minulých kdy chudí farmáři upečenou šunku za vidinou zisku prodali a zůstal jim právě jen ten výpek. Jako dezert se podává rýžová kaše, a podle pověry ten, kdo v ní najde mandli, má se brzy oženit. Tu a tam si ji někdo v blaženém očekávání zamíchá do pokrmu sám.

 Poté se mnohdy věnují tradičnímu televiznímu programu, kterým je vánoční speciál s Kačerem Donaldem. Tato televizní tradice se stala nedílnou součástí švédských Vánoc a je považována za nejsledovanější pořad.

 Švédové již od listopadu mohou v restauracích naleznout nabídku štědrovečerního bufetu a všechna ta krmě se jim začíná časem zajídat stejně jako mnohdy i nám nekonečné množství bramborového salátu. Na rozdíl od nás ale nemají tolik druhů cukroví a nejraději si pochutnávají na perníčcích a perníkových chaloupkách.

 Podle pověsti nosíval vánoční dárky kozlík. U dveří složil sváteční náklad, rohy krátce zaťukal a poté pelášil k dalšímu stavení. Slámové kůzlátko se stalo běžnou vánoční výzdobou a dodnes zde najdeme odkazy na tuto starou legendu. Dnes si už užívá zasloužený důchod. Role rozdávání dárků se tak přesunula na skřítka jménem Tomte, který bydlí nedaleko domu hostitelů nebo dokonce i přímo v jejich domě a má tak báječný přehled o tom, zdali jsou v domě bydlící děti po celý rok hodné či zlobivé a jestli se mají rodiče rádi a jsou na sebe hodní. 

Celý vánoční období ve Švédsku začíná adventem, a tím se vytváří základ pro vánoční radost a tradice, které spojují rodiny a vytvářejí nezapomenutelné vzpomínky.