🇩🇰 Dánské Vánoce

Ahoj kamarádi, za námi další advent a před námi poslední díl dobrodružného vánopisu "jak slaví vánoční svátky naši skandinávští přátelé", a to tentokrát v Dánsku.

 
Dánské oslavy vánoc se v něčem od zbytku skandinávie liší, v něčem zase podobají, pojďme se na to podívat hezky postupně. Oslavy a vánoční nálada jako taková startuje již snad, dá se říct, oficiálně 1. Prosince kdy začíná to pravé vánoční šílenství. Všude zní rolničky a kýčovité melodie, odevšad útočí vánoční reklamy a vyskakují vánoční skřítci. Pracovní kolektivy se tuží na vánočních párty, školy pořádají besídky a přátelé a rodiny se srdečně navštěvují. Všichni notně hodují - jako ve zbytku skandinávie tradiční vánoční pokrmy a hlavně nasávají speciální vánoční pivo. To se totiž pivovary ke konci listopadu předhání s tím, kdo uvaří lepší várku vánočního speciálu a všichni toto speciální pivo s vyšším obsahem alkoholu nadšeně testují a porovnávají jednotlivé chutě a rozdíly. Kdo neholduje pivu užívá si vánoční punč - glogg, obdobu svařeného vína. Každý má svůj zaručený recept který se dům od domu mírně liší, jako je běžné všude. Během prosince také zdobí své byty a domy světýlky, neboť noc je dlouhá i v této relativně nízko položené zemi. Do oken si dánové často dávají krásné papírové hvězdy. Ze zbytků papíru vyrábí i řetězy a další rozličné ozdoby. Tradicí je zdobit příbytky i přehršli dánských vlajek, které se však nikdy nesmí dotknout podlahy neboť by to značilo možnost paktování se s ďáblem a jinou mocí pekelnou. 
Čekání na Štědrý den si krátí baštěním vánoční cukroví, které se zase o něco málo více podobá tomu, které známe u nás. Nesmí chybět perníkové ořechy či sušenky ze zázvorového těsta, plněné koblihy s podmáslím nebo vanilkové věnečky. 
Vánoční stromeček pak umisťují doprostřed místnosti, pokud je to možné. K důvodu se ještě vrátíme později. I samotný stromeček bohatě zdobí vlaječkami.
Samotné svátky nazývají Jul. Na Štědrý den se nepostí, ale snídají běžnou krmi či ve skandinávii vyhlášenou rýžovou kaši a stejně jako ve zbytku skandinávie se pak napnutě očekává kdo v té své nalezne celou mandličku. Kaši si vylepšují především třešňovým sirupem. V brzkém odpoledni odchází k modlitbě a rozjímání do kostela. Poté se již těší na štědrovečerní hodování. Tradiční je vepřová pečeně s brambory - ty jsou mnohdy zkaramelizované, červené zelí, a vlastně všechno co má kdo rád. Nelpí toliko na tradicích, co se týče jídla, jako například my. Dárky roznáší Julemand, doslova vánoční muž, který je vizuálně velmi podobný Santa Clausovi. Také žije na severu a jezdí se sobím spřežením, ale ve své haciendě má i manželku a děti. A teď se vrátíme k tomu, proč mají dánové vánoční stromečky veprostřed místnosti. Důvod je prostý a krásný. Po večeři k němu totiž přistoupí, chytí se za ruce a zpívají a tančí. Poté se rozdělují dárky a tím Štědrý večer končí.