🇫🇮 Vánoce u našich finských přátel

Drazí přátelé dlouhých zimních nocí a severských dálek, ve své poznávací pouti o skandinávských vánočních svátcích se přesouváme dále na východ, tentokrát do Finska. 


 Ani Finské vánoce se toliko neliší od zbylých skandinávských zvyků a obyčejů. Štědrý den začíná 24. prosince ráno tradiční rýžovou kaší k snídani. I finské ženy a dívky ve své kaši hledají slavnou mandličku oznamující, dle pověsti, blížící se vdavky. Poté se zdobí vánoční stromeček. Finský vánoční stromeček je velmi vkusný a zpravidla odráží přírodní motivy. Je zdobený slaměnou kozičkou, papírovými ozdobami, světýlky a dřevěnými ornamenty, které připomínají hvězdy na nebi. Ty někdy bývají položené na štědrovečerní tabuli nebo se věší na strop.

 
 V poledních hodinách je v bývalém hlavním městě Turku symbolicky přečtena deklarace vánočního míru a tímto mohou být vánoční svátky považovány za skutečně zahájené. V brzkém odpoledni se finové přesouvají do sauny, která se v tento den nazývá Joulusauna a je roztápěna tedy o hodně dříve než bývá běžným zvykem. Bývá v ní následně zatápěno po celý zbytek dne. Dle pověsti, během toho, co živé duše hodují, je v sauně nahradí duše zemřelých. V průběhu večera se pak všichni opět prostřídají. To už se pomalu chýlí čas zasednutí k tradiční štědrovečerní večeři. U té nesmí chybět typické skandinávské ryby. Lososi, sledi, či sušená treska v bílé omáčce a hlavně tradiční vánoční šunka joulukinkku ke které se servíruje především bramborová kaše nebo pečená zelenina, či zeleninový salát. Ten se liší od toho, který servírujeme u nás, a to především použitím řepy a pikantní zálivky. Jako dezert se podává zapečený rýžový nákyp a koláče se švestkovou náplní. Vše se zapíjí pivem, vodkou nebo glogem, což je zhruba kombinace svařeného vína s punčem. Po vydatné a dlouhé večeři se konečně rozdávají tolik očekávané dárky. Ty nosíval ve Finsku Joulupukki, tedy jako jinde ve skandinávii vánoční kozel. V posledních desetiletích se transformoval do podoby bodrého muže v červeném kombiné s bílými vlasy a bílým plnovousem, tedy Santa Clause, přičemž si zachovává své původní jméno vánočního kozla. Své obydlí má nedaleko polárního kruhu u Rovaniemi kde je možné jeho dům a kancelář navštívit a zásobit se stylizovanými suvenýry, projet se psím či sobím spřežením a posvačit v jeho restauraci. Kde se na štědrý den aktuálně nachází a zrovna rozděluje vánoční dárky je možné sledovat na mezi fanoušky letectví oblíbeném webu flightradar24.com, neboť jako každý letoun i on, tažený ve svých saních sobím spřežením, musí mít zapnutý letecký odpovídač indentifikující jeho polohu na nebi.
 
 V dalších dnech Finové odpočívají, zapalují svíčky na sněhem zasněžených hřbitovech, sportují či navštěvují své blízké a nadále se věnují vánočnímu rozjímání. Za nás dokonalá idylka!